Ma az általam sütött
szebb és még szebb kenyereket mutatom meg.
Az oka annak, hogy
elkezdtem kenyeret sütni, az az volt, hogy a kanadai kenyérre allergiás lett a
párom, és egy jó nagy piros folt lett tőle a kézfején. De még a ropira is
allergiás szegény. Azt, hogy pontosan mire igazából nem tudjuk, mert amit én
csinálok, attól nincs baja, de egyéb kenyérjellegű vagy lisztből készült
dolognál kijönnek a pöttyök.
Az első két kenyerem
nem lett túl jó, majd egy külön bekezdésben elmesélem miért, nagyon mókás. De
ezt a kis kezdeti bénázást leszámítva nagyon jó kenyereket csinálok. Jó egyet
most elrontottam, de kellett nekem kísérletezni a tejes rozsos dologgal,
mindegy lesz belőle kvasz.
 |
Élesztő |
 |
Élesztő kinyitva, ilyen granulátumszerű valami |
 |
Rozsliszt és sima mindenre használatos liszt |
Mi kell a kenyérhez.
Liszt, 2,5 kilósat lehet kapni, tök jó. De valahogy más, ezért veszünk a
kenyérhez glutént, hogy foszlósabb legyen. A kenyereimnek nincs rendes héja, ez
van sajna. Aztán élesztő. Na ez amit itt nem lehet kapni, mármint a megszokott
élesztőt, a kocka alakú sárga papírba csomagolt úgynevezett élő élesztőt. Itt
bizony csak száraz élesztő van, tisztes nevén „active dry yeast”. Csak meg kell
szokni, nincs nagy különbség, csak kezdetekben ragaszkodtam a megszokotthoz,
már ezen túllendültem. Jó a víz, só, cukor,
méz ugyanaz. Van a receptekben egy
melasz nevű dolog. Igazából nem tudom,
hogy mit csinál, mert belenyalva nem édes annak ellenére, hogy valami cukorszirup,
viszont nagyon sötétbarna, beszínezi a kenyeret, és a sima fehérlisztes kenyér
is rozsnak tűnhet ettől. Nem kell hűteni, és itt nem is drága, ja és minden
boltban lehet kapni.
 |
Melasz |
 |
Melasz, benne a nagy sötétség |
Megvagyunk az
összetevőkkel, meleg víz, élesztő, méz vagy cukor, aztán jöhet a többi
összetevő, gyúrás, kelesztés, esetleg újragyúrás, kelesztés és mehet a sütőbe.
Az kis kondi a kézi gyúrástól még jót is tesz az integető hájamnak.
 |
Életem első rendes kenyere, szép nagy állat lett |
 |
Hármasikrek |
Szeretek kenyeret
csinálni, mert egészséges, ebben tuti nincs adalék (jobbik fajta lisztet
veszünk) vagy tartósítószer. Egy kisebb kenyér (60 dkg liszt) 3 napra elég egy
nagy kilós kenyér 4-5 napra elég. 5 nap után ha marad is kidobom, ugye nincs
benne tartósítószer, a kenyérpenész meg egy nagyon rossz dolog, amit nem
biztos, hogy meglát az ember.
 |
Poén volt, hogy tök jól lehetett szeletelni a bevágásoknál |
 |
Na ők úgy göntöttek szétnyílnak |
Kalács. Mazsola nélkül
nem vészes a művelet, 4 óra, de ez nem folyamatos munka, csak a kelesztése tart
sokáig, kétszer. Viszont mazsolával meg kell vele szenvedni, mert a mazsik
kijönnek belőle gyúrás közben. Ugyanez volt a hagymás kenyeremmel is. Azért
kell figyelni arra, hogy ne legyen mazsi a szélén, mert meg tud égni és az nem finom.
 |
Rá különösen büszke vagyok, egy fél napos kaland volt |
A kiflivel az a para,
hogy nincs deszkám és nyújtó rudam, de mindegy kemény vagyok megoldottam. Nem
egy pék szépségűek, de nagyon jó volt kiflit enni, itt csak úgy nem lehet kapni
a boltban.
 |
Kiflikék |
Kifli után jön a
zsemle, ez is hiánycikk a boltban. Van. Van, de nem olyan.
 |
Vajjal még melegen benyomtunk egyet-egyet, hu de jól is esett |
Van, hogy úgy adja
kedvem, hogy bevágom a kenyér tetejét, hogy ne nyíljon szét, van hogy nem. Van
hogy a vágás segít, van hogy nem.
 |
Finom elegancia kenyér módra |
Azért, ha már a dolgozó
emberek táborát fogom szaporítani a kenyérsütő gépen lehet hogy elgondolkodom,
azért ez csak idő.
 |
A jobb alsó kenyér csillagkapunak öltözött a farsangi buliban |
A végére idetettem a
pizza képet, erről majd máskor írok rendesen is, illetve a hamburgerekről,
lángosokról, ezek is jó mókák, öröm csinálni és nézni ahogy apjuk eszi.
 |
Ez valami zseniális volt, de komolyan |
Magyarföldön viszont az
első dolgok egyike az lesz, hogy eszek egy nagy karéj fehérkenyeret
kolbászzsírral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése