2015. május 11., hétfő

Az ázsiaiak, mint egyik első kultúrális sokk




Elköltöztünk, de el ám, mert nem bírtunk a fenekünkön ülni, és hogy ne legyen olyan egyszerű egyből 10 000 km-t kellett költözni. Az új otthon Kanada, Alberta tartomány, Edmonton város, és ezen belül a Downtown. Igen, ha kinézek az ablakon felhőkarcolókat látok, és a 25-dik emeleten lakunk. (ami nem is a 25. emelet)
Első pár sokkélmény vagy csak észrevételek következnek egy kisebb sorozatban, néhány képpel.

Ázsiaiak
Mindenhol ázsiai van, persze mert olcsó munkaerő, szegények általában nem sokat jártak iskolába Indiában vagy a Fülöp-szigeteken így hát ők dolgoznak a boltokban, gyorséttermekben. Sosem fogom őket megérteni, pl.: kávé, ami úgye „káffi” na nekik ez „kopi”, hát jól van, jót tesz a hatalmas angolba vetett önbizalmamnak, vagy a „fee” ami egy filippinonak „pee”, ami azért nagyon nem mindegy.
Semmi bajom nincs az ázsiaiakkal, miért mi lenne, szorgos dolgos emberek, akik pont azért jöttek ide, amiért én, a szebb jövőért. A gyerekeik szépen kanadai iskolákba járnak, kanadai életet élnek, és egy nap mérnökök vagy orvosok lesznek.
Nem ismerek túl sok embert személy szerint, de szerintem sok keleti bevándorló nagyon hálás a sorsnak az új esélyért, hogy itt lehet.  Ugye Indiában nem adatott meg mindenhol az elvárható higiénia, vagy Ázsia nagy részén a biztonságos közlekedés, tömegközlekedés, orvosi ellátás, gyógyszer, stb.
Esetleg a dél-amerikaiak, afrikaiak, akiknek itt nem kell félni, hogy pont rosszkor lesz rossz helyen és lelövik, vagy a gyerekét lövik le. Azért itt jobb és békésebb. Én akik nagyon nem jó helyről jöttek, ők nagyon tudják, hogy ennek mennyire kell örülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése