2015. május 8., péntek

Távolságok, méretek, földrajz



Van  Budapesten két millió ember, itt csak 800 000, de a város alapterülete közel dupla akkora. Nem messze van Sherwood park a város része, és közben nem is. Olyan mint Érd, van pár kilométer semmi a kettő között, a semmi közepén pedig olajfinomítók, olajfúró tornyok, amik kivilágítva nagyon jól néznek ki.  Van egy folyó, ami keresztülszeli a város, és több patak is. Itt nincs rakpart, vagy folyó melletti utak, a folyónál van 200-300 méter vastag terület, ahol nincs semmi, vagyis természet van, fákkal, fűvel.  A házak azon a 20 felhőkarcolón kívül jellemzően maximum 3 emeletesek, a többi családi ház.
Visszatérve, a 0-dik utcától (ave) (vízszintesen vannak a térképen az ave-ek, függőlegesen meg a street-ek) a 200-dik-ig autóval egy bő óra az út, de inkább másfél, busszal szerintem fél nap. Azért Csepel Békásmegyer 2 óra alatt megvan. Hozzá kell tenni, a tömegközlekedés azért otthon kifinomultabb.  Mi nagyon jó helyen, a 100/100-on lakunk, minden közel van, kivéve a WEM, az a 180. street-nél van.


A képet igyekeztem úgy kimásolni, hogy ne maradjon le túl sok az északi területekből. Ahol a Kanada felirat van, lényegében addig laknak emberek, utána már csak elvétve kisebb falvakban. 
Kanadáról valamiért az a sztereotípia alakult ki sokakban, hogy ez egy nagyon északi ország. Jó ennek van alapja, de azért van az országnak egész meleg része is. A keleti parthoz közeli részen, ha azt visszük Toronto, Ottawa és Montréal mediterrán magsságban van. Ez persze az itteni földrajznak köszönhetően nem így van. Szóval a lényeg, Kanadának van olyan része, ami délebbre van, mint Magyarország.
Szintén a Googlemapsnek köszönhetően tudom, hogy a Sopron Kölcse távolság (egy falu az ukrán határ mellett, ezt találtam legtávolabbinak) autóval 550 kilométer és jó esetben 5,5 óra, rosszabb esetben 6,5. 
Vancouvertől Québecig (ami nem az ország keleti vége még) a távolság 5200 kilométer és forgalom nélkül 50 óra alatt meg lehet ezt tenni, de az USA-n keresztűl. A 7000 kilométerre lévő csücsköt, Lethbridge-t 75 óra alatt el lehet érni forgalom nélkül. Azt hiszem egy egy egészen izgalmas két hetes kaland lenne.
A következő képen Magyarországot párszor rámásoltam Alberta tartomány határára. Szerintem ha jól forgatjuk szegény rántott husunkat, illetve néhol kicsit megnyírjuk és újra összerakjuk akkor Alberta tartományba 8 Magyarország is belefér, max kimarad a Balaton.


Végül, de persze nem utolsó sorban egy város összehasonlítás. Edmonton és Budapest a Googlemapsból, ugyanolyan nagyítással. Kimásoltam a 10 kilométeres mérőkét is. Ha a nem igazából lakott budai hegyeket nem számítom, akkor Edmonton azért kiterjedésre nagyobb, Sherwood parkkal együtt meg főleg. A lényeg, hogy Edmontonban 880 ezer ember él összességében a kis falvakkal együtt, addig Budapesten 1,75 millio, a külvárosokkal és falvakkal együtt több, mint 2,5 millió. 


Van hely, mindenkinek. Szélesek a járdák, szélesek az utak, sok a családi ház, de legalább a társasházak sem 16 emeletesek. (mi vagyunk a kivétel) Az emberek nyugodtabbak,  nincsenek egymás szájában. Nincsenek aluljárók, mint Pesten, nem tömörül egy kombinónyi ember egy 3 méter széles lépcsőre. Jó érzés.
De azért, Fehérvárrol felugrani Pestre más, mint itt elugrani Calgaryba, vagy Vancouverbe (oda már repülővel érdemes menni).
Nem igazán vannak vonatok. Hova? Minek? Mindenki repül. Itt vannak a hegyek? persze, pár száz kilométerre, nincs az messze.
(vannak vonatok, rendszerint tehetszállításra, és ha sikerül velük összefutni, akkor az legalább egy 10 perces móka, mert, a két-három mozdony ellenére, azt a száz vagont elhúzni nem egy gyors dolog)

Ja és, hogy kedvet csináljak az idelátogatásra, egy budapesti címről a szállodai szoba ágyába való beleájulásáig eltelik 24 óra akár. Reptér, koránkelés, bőröndmérés, ellenőrzés, várás. Beszállás, repülés. Átszállás, várakozás, beszállás, repülés. Átszállás, várakozás, beszállás, repülés. Leszállás, sorban állás, határátlépés, pecsételés, bőröndfelszedés, kikullogás a reptérről, betaxizás a városba, majd elájulás. Ha Calgaryn keresztül jövünk, ott még a bőröndöt fel is kell venni, majd újra leadni. Egy egész nap. Pluszban még a 8 óra különbség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése