2015. május 18., hétfő

Utcaszámozás




Igen számozás, viszonylag kevés elnevezett utca van Észak-Amerikában. Én személy szerint imádom a számozást, logikus, nem lehet eltévedni, pontosan lehet tudni, hogy az adott valami milyen messze van. Vannak előnyei, hátrányai, ez van, ezt kell elfogadni. Sokan kérdezték, hogy hogyan nem keverem össze a 102-dik és a 103-dik utcát, és tényleg nem keverem össze, mert közel van, és magam előtt látom az utca formáját, az épületeket. A 176-dik utca környékét nem ismerem, de a mondjuk Dél-Pestet sem és a Rákossal kezdődő városrészeket sem. A kisebb utcákat, „a” utcának nevezik el, tehát ha van egy kis utcácska a 45-dik és a 46-dik street között, akkor az a 45a sztreet lesz.
Nulladik utca úgymond nincs, ennek van neve, igazából az itteni M0-ás, ez az Anthony Henday Drive. Keletről nyugatra számozódnak a Street-ek, a Henday az idézőjeles 0-dik Street. Délről is a Henday a 0-dik Ave. Déli irányban viszont terjeszkedik a város, a 0-dik utcán délre is van élet. A térképen 0; 0-val jelölt pont nagyjából az origó. Innen északra helyezkedik el a North West terület, ettől délre a South West. A Henday-től délre nem mínusz utcák vannak, csak a címen SW van nem NW. Észak- és dél keleti rész nincs, ott a Sherwood park kezdődik, a helyi Érd vagy Vecsés jön egyből az Edmonton tábla után. Alapértelmezett a NW, ha valaki nem mondja, hogy SW, akkor az NW.

Edmonton, origó, határok


Kerestem egy másik példát erre a számozós dologra. New Yorkban még nem voltunk, de majd egyszer azért megnézzük. A példa lényege, hogy ott a város közepében van a 0;0 pont. Innen indul ki a négy irány. A a városban ugyanúgy vannak street-ek és ave-ek, de ők elég sok rendes utcanevet is használnak.

New York felosztása


A Kapitoliumtól az origó. Washingtonban a kezdetekben északi és déli irányban betűk voltak, ezek persze elfogytak . „Függőlegesen” keletre is elindul a számozás és nyugatra is, tehát a taxiban nagyon nem mindegy, hogy az ember mit mond. Érdekesség, hogy nincs „J” utca, mert régen a „J” és az „I” betűket túl hasonlóan írták, ezért szegény „J” kimaradt. Amikor elfogynak a betűk, jellemzően Ave-ek lesznek a „vízszintes” utcák.
Sárga bubiban van a „C” utca északi és déli verziója illetve a keleti és nyugati. „C” utca 14-ből 4 db is van. Nem egyszerű megszokni az tuti. Karikázgattam még párat, testvérutcákat.

Washington DC origója


Megvagyunk a város számozásával, most jön egy egyszerű utca. Egy címben van egy szám aztán egy másik, jellemzően. A verzió: A ház egy Ave-re nyílik. Mondjuk a zöld ajtós 7304 105 Ave. Ez a ház a 73-dik street-től a páros oldalon a második ház a 105-dik Ave-en. Bal felül a pici sötét zöld ház ami jelenleg a 7401 106 Ave címen szerepel, ha nem az Ave felé nyílna a bejárati ajtaja, akkor a 10507 74 st címet kapná, tehát a 105-dik Ave-től a 4dik ház a 74-dik street-en. Teljesen logikus, csak napi szinten ezt kell látni. Ha megyünk a 105 Ave-en nyugatra, és nézünk balra akkor a lila ajtós házra 7302-lesz kiírva, a 105 nem lesz, mert azt mindenki tudja, hogy az az utca. Aztán a zöld házra 7304, a narancsra 7306, a sárga ajtósra pedig 7308. Ezzel a 7308-as házszámmal a 73-mal kezdődőek be is fejeződtek. Jön a 74.. amiből lehet hogy három van, de lehet, hogy 10. A lényeg, hogy a számozás nem folytonos, mint a Kossuth utcában, ahol lehet 216-os szám is, ami a páros oldal 108-dik háza. (régen mennyit szívtam, hogy vajon mihez van közel egy kétszázas házszám, ma már persze a google a barátom)

Egy kitalált városrész színes ajtókkal


Kiskoromban, amikor néztem az amerikai filmeket mindig csodáltam, hogy valaki a 10284-ben lakik, te jó ég, az milyen hosszú utca lehet, aztán nem, csak a 102-dik utcától lakik a 84-dik számban.


Még egy felülnézeti képet szeretnék bemutatni. Ez a „Lila akác köz” típusú lakópark. Katalógusból választott egyformának tűnő házak, kerítés nélkül, kis hátsó kerttel. Amit egy halvány kis kék körbe tettem, az mind a 106-dik street-hez tartozik. Nem adnak külön utcanevet ezeknek a kisebb részeknek. Nekem ezek a kis körszerű utcák, vagy a 118-dik-ról nyíló kicsit nagyobbak nagyon tetszenek. Csak a célforgalom közlekedik ide. Se teherautó, sem busz, sem gyorsulási versenyt játszó hülyegyerek, sem senki nem közlekedik ilyen helyekre, akinek nincs ott dolga. Ez jó a csend miatt, a gyerekek miatt, a cicák miatt, maximum a hókotrónak van így több dolga.


Az álomvároszrész

Ennyi lenne mára az utcáktól szoló rész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése