2015. május 13., szerda

Kereszteződés, ami a zebrán túl van



Azon túltettük magunkat, hogy két terelőcsík a zebra és nincs zöld, akkor még mindig van mit észrevenni.
Télen nagyszerű viccet lehet csinálni a következő zebralámpákból.

Itt csak derékig érő hóban szabad átkelni

Komolyodik a dolog, ide már egészen nyakig érő hó szükségeltetik



Az autósoknak a lámpa kicsit más mint otthon, mivel a túloldalon van a lámpa, a kereszteződésen túl. Tehát nem tud az megesni, hogy közel mész a lámpához és nem látod, mi van feletted. Viszont így az autók közel vannak a "zebrához" és kicsit ijesztő egy pickuptól 20 cm-re áthaladni az úttesten (annak a pick up-nak a motorház teteje néha majdnem olyan magas, mint a vállam).




Itt piros lámpánál is lehet jobbra kanyarodni az autóknak, ha nem jön semmi, tehát gyalogosként simán le lehet lépni akár egy 10 tonnás autó elé is, meg fog állni. Mindenhol mindenki megáll a gyalogosoknak. Mindig. A 3 + 3 sávos úton is, kipróbáltuk. Ezen azért sem kell meglepődni, mivel benne van a KRESZ-ben, hogy a gyalogos egy szent dolog, meg hát szegény fázik is, had menjen dolgára.


A balra kanyarodás macerásabb, illetve, más a logikája a kereszteződéseknek.
A különbséget egy nagyszerű paint rajzzal próbálom szemléltetni.



Amíg Magyarországon az a tipikus, hogy egy irányból haladnak az autók előre egyenesen, illetve a két kanyarodó oldalra, addig Kanadában a szembe haladás és a kisívű kanyarodás történik egy időben, mind a két irányból. Majd a két szemben lévő oldal balra kanyarodása. Van olyan, hogy mind a három irányban zöld van, balra, egyenesen és jobbra is, de ilyenkor, ha a zöld folyamatosan világít balra, akkor jöhet szembeforgalom, és általában jön is. Azért, hogy ne duguljon be a forgalom, van olyan, amit mi szuperzöldnek neveztünk el. Ekkor a zöld balra mutató nyíl villog, lehet menni, a szembe forgalomnak piros van. Szemből a szintén balra kanyarodók tudnak még haladni.

Még egy említésre méltó dolog, az utcatáblák elhelyezése. Kedves kis utcáinkban a Petőfi utca táblája fizikailag a tábla fém szerkezete párhuzamos a Petőfi utcával, és a sarki házon vagy kerítésen mutogatja magát. Ezzel szemben itt, az a feltétel, hogy te tudod, hogy melyik utcán vagy, és a kereszt utcák táblái vannak kitéve nagyban a kereszteződésen.

Még egy szemléltető paint alkotás. 

A vastag függőleges utca a Jasper ave (direkt, csak az egyik irányba számozott példát hozok). Ha ezen haladunk és ott állunk, ahol a lila paca van és körbenézünk az eggyel ez alatti képet fogjuk látni, amit én ugyan a zebráról fotóztam, de a lényeg az az, ha állunk a Jasperen, a lila pacán, akkor azt, hogy ez a Jasper nem fogjuk látni. Ellenben a magyar kereszteződések saroktábláin. Ha a piros paca vagyok, akkor a kereszteződés tetején annyi lesz kiírva, hogy Jasper Avenue (piros csík a tábla), és kék pacák pontosan ugyanezt fogják látni.



Talán ennyi elég is lesz a kereszteződésekről, aki lát egy ilyet, észre fogja venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése