2015. május 22., péntek

Kenyerek


Ma az általam sütött szebb és még szebb kenyereket mutatom meg.
 
Az oka annak, hogy elkezdtem kenyeret sütni, az az volt, hogy a kanadai kenyérre allergiás lett a párom, és egy jó nagy piros folt lett tőle a kézfején. De még a ropira is allergiás szegény. Azt, hogy pontosan mire igazából nem tudjuk, mert amit én csinálok, attól nincs baja, de egyéb kenyérjellegű vagy lisztből készült dolognál kijönnek a pöttyök.
Az első két kenyerem nem lett túl jó, majd egy külön bekezdésben elmesélem miért, nagyon mókás. De ezt a kis kezdeti bénázást leszámítva nagyon jó kenyereket csinálok. Jó egyet most elrontottam, de kellett nekem kísérletezni a tejes rozsos dologgal, mindegy lesz belőle kvasz.



Élesztő
Élesztő kinyitva, ilyen granulátumszerű valami
Rozsliszt és sima mindenre használatos liszt

Mi kell a kenyérhez. Liszt, 2,5 kilósat lehet kapni, tök jó. De valahogy más, ezért veszünk a kenyérhez glutént, hogy foszlósabb legyen. A kenyereimnek nincs rendes héja, ez van sajna. Aztán élesztő. Na ez amit itt nem lehet kapni, mármint a megszokott élesztőt, a kocka alakú sárga papírba csomagolt úgynevezett élő élesztőt. Itt bizony csak száraz élesztő van, tisztes nevén „active dry yeast”. Csak meg kell szokni, nincs nagy különbség, csak kezdetekben ragaszkodtam a megszokotthoz, már ezen túllendültem.  Jó a víz, só, cukor, méz ugyanaz.  Van a receptekben egy melasz nevű dolog.  Igazából nem tudom, hogy mit csinál, mert belenyalva nem édes annak ellenére, hogy valami cukorszirup, viszont nagyon sötétbarna, beszínezi a kenyeret, és a sima fehérlisztes kenyér is rozsnak tűnhet ettől. Nem kell hűteni, és itt nem is drága, ja és minden boltban lehet kapni.


Melasz

Melasz, benne a nagy sötétség


Megvagyunk az összetevőkkel, meleg víz, élesztő, méz vagy cukor, aztán jöhet a többi összetevő, gyúrás, kelesztés, esetleg újragyúrás, kelesztés és mehet a sütőbe. Az kis kondi a kézi gyúrástól még jót is tesz az integető hájamnak.

Életem első rendes kenyere, szép nagy állat lett

Hármasikrek


Szeretek kenyeret csinálni, mert egészséges, ebben tuti nincs adalék (jobbik fajta lisztet veszünk) vagy tartósítószer. Egy kisebb kenyér (60 dkg liszt) 3 napra elég egy nagy kilós kenyér 4-5 napra elég. 5 nap után ha marad is kidobom, ugye nincs benne tartósítószer, a kenyérpenész meg egy nagyon rossz dolog, amit nem biztos, hogy meglát az ember.

Poén volt, hogy tök jól lehetett szeletelni a bevágásoknál

Na ők úgy göntöttek szétnyílnak

Kalács. Mazsola nélkül nem vészes a művelet, 4 óra, de ez nem folyamatos munka, csak a kelesztése tart sokáig, kétszer. Viszont mazsolával meg kell vele szenvedni, mert a mazsik kijönnek belőle gyúrás közben. Ugyanez volt a hagymás kenyeremmel is. Azért kell figyelni arra, hogy ne legyen mazsi a szélén, mert meg tud égni és az nem finom.

Rá különösen büszke vagyok, egy fél napos kaland volt

A kiflivel az a para, hogy nincs deszkám és nyújtó rudam, de mindegy kemény vagyok megoldottam. Nem egy pék szépségűek, de nagyon jó volt kiflit enni, itt csak úgy nem lehet kapni a boltban.

Kiflikék


Kifli után jön a zsemle, ez is hiánycikk a boltban. Van. Van, de nem olyan.



Vajjal még melegen benyomtunk egyet-egyet, hu de jól is esett

Van, hogy úgy adja kedvem, hogy bevágom a kenyér tetejét, hogy ne nyíljon szét, van hogy nem. Van hogy a vágás segít, van hogy nem.

Finom elegancia kenyér módra


Azért, ha már a dolgozó emberek táborát fogom szaporítani a kenyérsütő gépen lehet hogy elgondolkodom, azért ez csak idő.

A jobb alsó kenyér csillagkapunak öltözött a farsangi buliban

A végére idetettem a pizza képet, erről majd máskor írok rendesen is, illetve a hamburgerekről, lángosokról, ezek is jó mókák, öröm csinálni és nézni ahogy apjuk eszi.

Ez valami zseniális volt, de komolyan


Magyarföldön viszont az első dolgok egyike az lesz, hogy eszek egy nagy karéj fehérkenyeret kolbászzsírral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése